Zeg middagdipjes vaarwel!

18-07-2019

Heb je het ook wel eens dat je brein na de middag niets meer wil opnemen? Dat je ogen uit hun kassen dreigen te vallen en dat je ieder moment kunt indommelen? Dan heb je last van een examendip. Volgens gezondheidsspecialist Gary Maari zijn "boterhammekes" vaak de grote boosdoeners. 'Dat heeft te maken met de glycemische index', aldus Maari.

Glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Aan de hand van de GI kun je inschatten hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt. Sommige koolhydraten breekt je spijsvertering snel af en doen het glucosegehalte in je bloed aan een speedtempo stijgen. Deze hebben een hoge glycemische index. Voor koolhydraten met een lage glycemische index heeft je lichaam langer nodig om te verteren, waardoor de glucose geleidelijker aan in je bloed wordt afgegeven. Deze laatste zouden dan ook gezonder zijn.

Maar boterhammen - en vooral witte - behoren tot de voedingsmiddelen met een hoge GI en zijn dus niet zo gezond. 'Ze veroorzaken namelijk een hyperglycemie', zegt Maari. Hyperglycemie is de wetenschappelijke term voor een te hoge bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel te hoog is, reageert je alvleesklier daarop door insuline te produceren. Die zorgt ervoor dat het suikergehalte in je bloed snel weer daalt, wat zich in een dipje vertaalt.

Als je een middagdipje wilt vermijden, kun je dus best geen boterhammen eten. Vers fruit en groenten, volkoren boterhammen, pasta die al dente gekookt is en verzuurde zuivelproducten zijn dan een beter idee.

Vincent Verbelen

Lawlions © Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin