Weet wat je eet: het Chocolade-KB

Chocolade is belangrijk. Dit is niet alleen een persoonlijke overtuiging, ook de Europese (en Belgische) wetgever vindt chocolade de moeite waard om goed over na te denken. Wist je dat er al sinds 2000 een Europese chocoladerichtlijn bestaat? Say what!? Zoals ik al zei: chocolade is belangrijk.
De Belgische federale regering besloot recent om de regel te schrappen die producenten verplichtte om nep chocoladeproducten het label 'imitatiechocolade' of 'cacaofantasie' te geven. Nep chocoladeproducten zijn producten die qua samenstelling, aard of uiterlijke kenmerken lijken op producten met de beschermde benamingen 'chocolade', 'praline', enzovoort, maar niet aan dezelfde voorwaarden voldoen. Door het schrappen van deze regel is de Belgische wetgeving op dit vlak niet meer strenger dan de Europese richtlijn.
Panikeer niet! Je kan nog steeds 'echte' chocolade onderscheiden van de namaak, aangezien alleen de echte chocolade (die ten minste 35% droge cacaobestanddelen bevat, met minimum 18% cacaoboter en minstens 14% vetvrije droge cacaobestanddelen) het etiket 'chocolade' mag dragen. Kijk dus tijdens het shoppen uit naar dit label.
Een laatste weetje: de benaming 'choco' is niet beschermd, voor een kwaliteitsgarantie zal je dus gewoon moeten proeven...
De Belgische chocolatiers en fijnproevers zijn niet heel gelukkig met deze wijziging. Relativeren lijkt mij op z'n plaats in dit geval. Zolang we nog kunnen genieten van lekkere chocolade, is er geen vuiltje aan de lucht!
Smakelijk!
Bron: https://jura.kluwer.be/secure/documentview.aspx?id=kl2267462&state=changed
Charlotte Wilmssen