Vijf oorzaken waardoor je blijft uitstellen...

We maken ons allemaal wel eens schuldig aan uitstelgedrag. Zelfs de meest ijverige rechtenstudenten hebben er last van. Maar hoe komt het dat we zo snel in de verleiding komen om ons werk uit te stellen? Het antwoord op deze vraag verschilt van persoon tot persoon en vaak ook van taak tot taak. Het is tijd om je demonen onder ogen te zien en te ontdekken welke van deze vijf oorzaken bij jou de boosdoener is...
1. Perfectionisme
Ben je niet tevreden met minder dan perfectie? Dan is de kans groot dat je uit vrees om fouten te maken belangrijke verplichtingen gaat uitstellen. Want zolang je niets doet kan je immers ook niets mis doen. Ondanks dat perfectionisme vaak in verband wordt gebracht met succes, kan deze mindseter dus toch voor zorgen dat resultaten niet bereikt worden of dat er geen vooruitgang wordt geboekt.
2. Te veel vertrouwen in de toekomst
Ook al heb je vandaag niets te doen, toch lijkt volgende week vrijdag een betere dag om aan die vervelende opdracht te beginnen. Als je een taak uitstelt, ga je er van uit dat je later plots eindeloos veel motivatie, energie en tijd zal hebben om alles af te krijgen. Maar als het moment in kwestie uiteindelijk is aangebroken ben je moe, ongemotiveerd en krijg je maar niet genoeg van die onnozele filmpjes en memes. De toekomst voorspellen is vooralsnog onmogelijk dus erop vertrouwen dat 'later' alles op rolletjes zal lopen is zeer gevaarlijk.
3. Verkeerde prioriteiten stellen
Begin je je studiesessie ook vaak met de beruchte 'kleine taakjes', zoals het checken van je e-mail, documenten afdrukken of het uurrooster bekijken? De reden waarom we altijd voor dit soort taken kiezen, is omdat we ons zo snel mogelijk succesvol willen voelen door het volbrengen van een taak. Terwijl je het gevoel hebt dat je druk bezig bent en veel gedaan krijgt, gaat het in werkelijkheid slechts om een creatieve vorm van uitstelgedrag.
4. Gebrek aan motivatie
Net wanneer je eindelijk de moed gevonden hebt om eens goed te studeren, wordt er voor het einde van de week een grote taak ingepland. Er zijn wel tien dingen waaraan je je tijd liever zou willen spenderen, maar het lot (of in dit geval de prof) beslist er natuurlijk weer anders over. Als je geen zin hebt om aan een taak te beginnen, heb je misschien nood aan duidelijkheid over het doel van de taak. Als je het nut van een opdracht niet kan inzien, is het voor veel mensen ook moeilijk om motivatie te ontwikkelen.
5. Door de bomen het bos niet meer zien
Soms is juist het tegenovergestelde aan de hand: je zou wel willen beginnen aan een opdracht, maar weet gewoon niet hoe. Dat kan gebeuren wanneer de taak heel moeilijk of onduidelijk is. Twijfel is in dat geval je grootste vijand en laat je niet toe om de eerste stap te zetten. Nochtans zou de taak, eens de eerste stap gezet is, van een leien dakje kunnen gaan...
Estelle Briers