Summer schools: vijf redenen waarom 'zomer' en 'school' wel samen passen!

De zomervakantie zit erop. Nu de batterijen zijn opgeladen, kan ontspanning weer worden verruild voor inspanning, liefdesromannetjes en detectives voor wetboeken en strandstoelen voor schoolbanken. Klinkt niet al te aantrekkelijk, maar wat moet moet. Bovendien zijn die schoolbanken niet voor iedereen zo ver weg. Velen namen immers deel aan een zomerschool en ook ik ging de uitdaging aan. Een aanrader, zo bleek.
Op het eerste zicht lijken de woorden "zomer" en "school" onverenigbaar. De enige - spijtige - redenen waarom studenten in de zomermaanden in de buurt van een universiteit vertoeven zijn herexamens. Ik appliceerde dan ook aarzelend voor de Summer ELSA Law School in Coimbra, Portugal. Die aarzeling bleek echter onterecht. Deelnemen aan een zomerschool is meer dan je CV upgraden. De gang van zaken op een zomerschool is trouwens niet te vergelijken met die op een universiteit gedurende het academiejaar. Dit omwille van verscheidene redenen.
Ten eerste wordt onderwezen in een welbepaald onderwerp, in mijn geval mensenrechten. De onderwerpen zijn meestal specifieker dan de vakken die je volgt aan de universiteit waardoor je de materie grondiger kan bestuderen en vanuit verschillende perspectieven kan benaderen. Door het grote aanbod aan zomerscholen is er bovendien ook een groot aanbod aan mogelijke onderwerpen en kan je een onderwerp kiezen dat aansluit bij jouw interesses. Voor ieder wat wils dus.
Verder moeten de deelnemers geen examen afleggen. Hoeveel of hoe weinig je opsteekt van de lessen, bepaal je met andere woorden zelf. Deze vrijheid maakt dat een vakantiegevoel nooit veraf is, maar legt ook een bepaalde verantwoordelijkheid bij de deelnemers en uiteraard blijft een zekere participatie vereist. (Let wel op: dit is het geval voor zomerscholen georganiseerd door ELSA. Sommige andere zomerscholen eindigen wel met een examen en soms wordt ook het ECTS (European Credit Transfer System) toegepast.)
Wat een zomerschool nog bijzonder maakt, is dat de lessen doorgaan in kleine(re) groepjes waardoor je niet overrompeld wordt door de anonimiteit van de grote aula's. Bovendien tref je gelijkgezinden: alle deelnemers komen in een nieuwe omgeving terecht en delen dezelfde ervaringen en dat schept al gauw een band.
Ook het feit dat er vele sociale activiteiten worden georganiseerd maakt dat vriendschappen snel worden gesmeed en er steeds voldoende ontspanning is. Daarenboven krijg je door die activiteiten de kans om aan sightseeing te doen en het een en ander te bezoeken. Zo bezocht ik bijvoorbeeld de Biblioteca Joanina en gingen we naar een Fadoconcert, een concert met traditionele Portugese muziek. Ikzelf keerde na afloop van de zomerschool niet meteen huiswaarts, maar zij die dit wel deden hebben op die manier toch ook een beetje van de Portugese cultuur kunnen proeven.
Tot slot leer je door de deelname aan een zomerschool echt je plan te trekken in het buitenland, buiten je comfort zone. Bij vertrek stond toch met een klein hartje aan de luchthaven, maar na afloop was die onzekerheid volledig verdwenen.
Of ik volgend jaar opnieuw aan een zomerschool zal deelnemen? Zeer zeker!
Anke Istace