Openboekexamens: hoe pak je ze aan?

18-07-2019

Met de examens in aantocht bevindt de gemiddelde student in de rechten zich weer in zijn natuurlijke habitat: achter zijn bureau gevuld met stapels boeken, wetboeken, post-its en natuurlijk met de nodige voorraad aan fluostiften.

Hoogstwaarschijnlijk is je examenrooster vooral gevuld met schriftelijke examens, wellicht gecombineerd met enkele mondelinge examens. Misschien sluipt er ook ergens een openboekexamen tussen. Zoals de naam het zelf al aangeeft mag je voor dit soort examens je handboek(en) en/of lesnota's gebruiken. Lijkt een fluitje van een cent zo, niet? In de praktijk ligt het vaak anders. Velen weten niet goed hoe zulke examens aan te pakken: blok je het zoals een "normaal" examen, lees je de leerstof enkel door of bestaat er nog een andere manier om je optimaal voor te bereiden?!

Met dit artikel willen we je enkele tips geven om je met succes klaar te stomen voor dergelijk examen!

Structureer je studiemateriaal

Begin met het structureren van het studiemateriaal dat je mag gebruiken. Gebruik post-its om hoofdstukken aan te duiden en plak deze bijvoorbeeld aan de linkerkant van je pagina, voor belangrijke stukken uit de cursus plak je deze op de bovenkant van de pagina.

Markeer, onderlijn,... kortom: maak de tekst leesbaar op een manier waardoor je snel de essentie van de tekst terug kan vinden. Je kan ook kleurencodes gebruiken (een kleur voor belangrijke stukken tekst, een kleur voor rechtspraak, een kleur voor voorwaarden,...) - hou hierbij wel in het achterhoofd dat je je conform het examenreglement houdt.

Voorzie je van het nodige bronnenmateriaal

Indien de professor het toelaat, kan het soms helpen aanvullend bronnenmateriaal mee te nemen. Is er een stuk uit de cursus je niet echt helemaal duidelijk? Zoek dan op voorhand wat meer op over dit onderwerp en pak deze literatuur mee naar het examen. Op deze manier kan je hierop terugvallen moest je geconfronteerd worden met een examenvraag over dit onderwerp. Een voorbereid mens is er twee waard!

Ga echter niet te ver in het meenemen van extra bronnenmateriaal. Als je teveel extra bronnen meeneemt om op safe te spelen, dan kan het misschien al snel onoverzichtelijk worden. De tijd is vaak beperkt bij openboekexamens. Indien je teveel tijd verspeelt aan het zoeken naar waar het desbetreffende stuk net staat, kan dit je misschien parten spelen.

Begrijp de leerstof

Openboekexamens zullen zelden tot nooit loutere reproductievragen bevatten. Dit wil echter niet zeggen dat je de leerstof niet net zo goed moet beheersen als voor een schriftelijk of mondeling examen. Vaak bevatten dergelijke examens vooral vragen als: " Vergelijk model A met model B", "Staaf met onderdelen uit de cursus...", "Geef argumenten voor...". Om dergelijke vragen correct te kunnen beantwoorden is het van belang de leerstof goed te beheersen. Verspeel je tijd dus niet aan het vanbuiten leren van bepaalde onderdelen van de cursus, maar weet dat je deze (mits goed gestructureerd) snel kan terugvinden in je cursus. Zet dus vooral in op het begrijpen van de cursus, zorg dat je linken kan maken en dat je zicht hebt op het groter geheel.

Gebruik je inhoudstafel

Om het groter geheel te begrijpen en de cursus voldoende te beheersen, is het ten sterkste aan te raden een inhoudstafel te gebruiken. Mag je tijdens het examen gebruik maken van een handboek, dan kan het onhandig zijn dat de inhoudstafel vastzit aan het handboek. Om dit probleem op te lossen, loont het weleens de moeite te googlen op het wijde web. Vaak kan je de inhoudstafel online vinden. Is dit echter niet het geval, dan kan je natuurlijk ook informeren bij je professor die hier mogelijks wel over beschikt.

Lawlions © Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin