Negatieve online-recensie: u weze gewaarschuwd!

18-07-2019

Tegenwoordig is (bijna) alles en iedereen terug te vinden op sociale media. Facebook, Instagram en consoorten zijn dan ook niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En iedereen die al eens door Facebook heeft gescrold, heeft al kunnen lezen dat sommige mensen er niet voor terugdeinzen om negatieve commentaren achter te laten. Over mensen, nieuwsfeiten, of pakweg een restaurant. En dat laatste is blijkbaar niet zonder risico...

De rechtbank van Luik kende op 27 november 2018 een schadevergoeding toe aan een de uitbaatster van een restaurant, omdat een klant een negatief bericht op Facebook had gepost. Betekent dit dat je je vanaf nu niet meer negatief kan uitlaten over een horecazaak op sociale media? Nee hoor, je moet gewoon rekening houden met een aantal zaken.

De achterliggende feiten die aan de grondslag lagen van de uitspraak van de rechtbank van Luik zijn de volgende. In 2017 had een klant van een Quick-filiaal een filmpje online geplaatst waarin te zien was dat er een levende larve in een frietzakje zat. Bij het filmpje werd de opmerking geplaatst dat er zich al vaker problemen hadden voorgedaan met de voedselveiligheid in de bewuste zaak.

Op drie dagen tijd werd de video meer dan 132.000 keer (!) bekeken. De gevolgen voor de zaak waren uiteraard desastreus: de omzet daalde volgens de uitbaatster in de komende dagen 30 à 40 procent. Nochtans had het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid na een controle vastgesteld dat er geen problemen waren. Het was dus mogelijk dat de larve in het frietzakje beland was buiten de deuren van het restaurant.

De rechtbank toetste het gedrag van de klant aan het gedrag van een normale zorgvuldige gebruiker van sociale media(in het licht van artikel 1382 BW) en besloot dat de bewuste man zich foutief had gedragen. Hij had immers de video gepost zonder na te gaan wat de oorzaak was van de aanwezigheid van de larve en had op geen enkel moment de uitbaatster van het restaurant aangesproken. In combinatie met de vaststellingen van het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid, deed dit de rechtbank beslissen de consument te veroordelen tot het betalen van 1.000 euro schadevergoeding.

Hou er dus rekening mee de volgende keer dat jij een negatief bericht of filmpje post over een restaurant, dat je je wel gedraagt als een normale, zorgvuldige gebruiker van sociale media. Anders loop je het risico dat je bezoekje aan bijvoorbeeld Quick iets duurder zal uitvallen dan voorzien...


Charlotte Wilmssen

Bron: M. SEGERS, P. MUSSO, E. VERRAES, "Geen vrijheid blijheid voor negatieve recensies op sociale media", Juristenkrant 2018,nr. 380,7. 

Lawlions © Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin