Must have apps - deel 1

'Smartphones' en 'studeren' worden niet vaak in eenzelfde zin gebruikt, maar toch zijn er de laatste jaren heel wat apps op de markt gekomen die onze studies en het zware studentenleven kunnen verzachten. Hier zijn alvast enkele van onze favoriete gratis apps die je zeker eens moet uitproberen...
Planning en agenda
Voor zij die steeds vergeten wanneer ze les hebben of altijd te laat komen op hun afspraak is de app Timepage een redder in nood. Timepage is overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Maar wat vooral handig is, is dat het je evenementen combineert met verkeersinfo, contactgegevens en het weerbericht. De app geeft zelfs een melding wanneer je moet vertrekken om op tijd op je bestemming aan te komen. Dus geen excuses meer!
Met de app Exam Countdownweet je precies hoeveel dagen er nog over zijn om te studeren voor het examen. Je kan aan het begin van het jaar zelfs alle examens van ieder vak en iedere andere taak of groepswerk ingeven zodat je nooit nog voor verassingen komt te staan.
Toch meer een fan van het traditionele uurrooster? Dan is de app My Study Lifeiets voor jou. Het heeft namelijk de lay-out van een lessenrooster, maar daarenboven kan je ook huiswerk en examens ingeven in de app.
Bestanden raadplegen en bewerken
Dankzij Google Driveen Dropboxkan je al je notities, samenvattingen, PowerPointpresentaties en andere bestanden vanaf elke computer met internetverbinding raadplegen en bewerken. Dus de volgende keer wanneer je erachter komt dat je je laptop of oplader vergeten bent, kan je gewoon in het computerlokaal verder werken en heb je die hele verplaatsing niet voor niets gedaan. Omdat alles in de 'cloud' bewaard wordt, bespaar je heel wat schijfruimte en als je computer vast loopt, zijn je bestanden niet verloren.
Gezondheid
Motivatie nodig om te starten met lopen of juist je grenzen te verleggen? Niets efficiënter dan de dreiging om met huid en haar te worden opgegeten door zombies die je achtervolgen! In Zombies, Run!Moet je als renner de veilige basis verlaten om proviand te gaan oppikken in de wildernis waar zombies leven. Je wordt via je hoofdtelefoon gegidst en bepaalt zelf het tempo en de af te leggen afstand.
Iemand die veel sport moet natuurlijk ook gehydrateerd blijven. Gelukkig is er de app Waterloggeddie bijhoudt hoeveel je per dag drinkt en hoeveel je zou moeten drinken. Een extra motivatie om een glas meer te drinken. Een glas water, wel te verstaan...
Tenslotte hebben wij studenten ook voldoende slaap nodig, maar ons drukke leven staat ons niet altijd toe om genoeg rust te nemen. (Lees: We zijn weer tot in de vroege uurtjes blijven feesten.) Begin de dag vanaf nu een stuk aangenamer met Sleep Cycle. Deze app analyseert je slaapritme van nacht tot nacht en weet wanneer je diep of licht slaapt. Als je de app vervolgens laat weten op welk tijdstip je wakker moet zijn, laat hij je geleidelijk ontwaken wanneer je in een lichte slaapfase verkeert.
En de makers van Sleep Cycle hebben ook gedacht aan de felbegeerde dutjes doorheen de dag. De app Sleep Cycle Power Napwekt jou op een zachte manier net voordat je te diep gaat indommelen en voorkomt dat je pas wakker wordt om 8 uur 's avonds.
Focus
Nu de zon opnieuw haar intrede heeft gedaan, lijkt het nog moeilijker om gefocust te blijven tijdens het studeren. Gelukkig zijn er tal van apps die ons toch met de neus in de boeken kunnen houden. De volgende drie apps gebruiken de bekende Pomodoro-techniek, maar wel allemaal op een andere manier.
Focus keeperhoudt het simpel: 25 minuten ongestoord werken, dan 5 minuten ontspannen. Nadat je deze cyclus 4 keer herhaald hebt, volgt er een lange pauze van een half uur. Ook de stijl van de app is eenvoudig: denk aan een keukenwekker die afloopt, maar dan op je smartphone.
De app Tidecombineert de pomodoro-techniek met rustgevende natuurgeluiden tijdens het studeren.En voor hen bij wie het allemaal wat ludieker en avontuurlijker mag zijn, is er de app Rocket Focus. Terwijl je focust, wordt er een raket gelanceerd, die ofwel een planeet bereikt, als je de volle 25 minuten blijft focussen, ofwel explodeert als je de app verlaat. Met iedere planeet die je bereikt, verdien je geld waarmee je de uitrusting van je astronaut kan vernieuwen.
Estelle Briers