Kijkstage: de moeite?

Voor de start van het academiejaar heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om mij op te geven voor een kijkstage bij de Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Hasselt. Hier volgt een korte terugblik.
Wat wordt er van je verwacht tijdens een kijkstage? Het woord zegt het zelf: kijken en luisteren. Omdat ik ervoor gekozen had om mijn stage bij de arbeidsrechtbank te doen, bestond het grootste deel van de tijd dus uit het bijwonen van zittingen. Maar dat niet alleen. We kregen de unieke kans om achter de schermen bij de griffie dossiers in te kijken die op de zittingen zouden worden behandeld, om er dan achteraf een nabespreking over te houden met de magistraat. Bovendien mochten we een synopsis van de zaken maken en beredeneren wat de rechter in de zaak eventueel zou beslissen. Daarna konden we dit vergelijken met het uiteindelijke vonnis.
De stage nam uiteindelijk drie weken in beslag. De gesprekken met de rechters waren niet alleen zeer leerzaam, maar ook nuttig om een beeld te krijgen over hoe de carrière van een gemiddelde jurist er kan uitzien. Het is immers wel vaker zo dat rechters, alvorens bij de zittende magistratuur te belanden, reeds een loopbaan als jurist hebben doorlopen. We kregen ook te horen hoe het is om magistraat te zijn en op welke manier een rechter rekening dient te houden met verschillende aspecten van een bepaalde casus om niet alleen een juridisch correct, maar ook een rechtvaardig vonnis te maken.
Op de vraag of een dergelijke stage wel de moeite is, kan ik volmondig ja antwoorden. Hoewel je minder actief te werk zal moeten gaan dan bij een daadwerkelijke gerechtelijke stage, leer je enorm veel bij over de praktische kant van het jurist-zijn. Bovendien krijg je de kans om in contact te komen met rechters, advocaten en griffiers, die vaak maar al te graag tonen hoe 'the job' in het echt eraan toe gaat. Kortom, als de opportuniteit zich ooit voordoet, grijp dan zeker je kans op een onvergetelijke ervaring.
Mitch Steyfkens