Haalbare (!) (studeer)tips voor studenten

25-09-2019

We kennen allemaal die ene student(e) in de les die er zo georganiseerd uitziet dat je er stress van krijgt. Ordelijke notities, een pennenzak met de populaire pastel fluo's, tal van verschillende kleuren pennen, boeken netjes met een latje gemarkeerd en je gokt erop dat die persoon elk weekend om 8 uur opstaat om te beginnen studeren. Is dit wel een realistisch beeld? En is dit ook allemaal nodig? Om deze vragen te beantwoorden, som ik hieronder handige en haalbare (!) tips op om de studententijd door te komen.


1. Zorg dat lesnotities verzameld blijven

Gooi al die losse papieren weg die je snel van op je bureau meegrabbelde voor de les. Doe ook hetzelfde met documenten op je laptop die de naam 'jflksjdfeofi' kregen. Ben je iemand die liever schrijft in de les, koop dan per vak een notitieboek, of voor alle vakken één notitieboek met tussenschotten. Dit verhelpt meteen die paniekerige zoektocht tussen stapels losse papieren tijdens de examens. Is noteren met een laptop meer iets voor jou, maak dan voor de start van elk semester een mapje met bijvoorbeeld als naam 'BACH1SEM2'. Verdeel dit mapje onder in de verschillende vakken die je dat semester zult hebben. Als laatste is het handig om het document als naam bijvoorbeeld 'ECO LES 8', of 'ECO LES 26 APRIL' te geven. Zo zie je meteen of je notities mist en moet je niet meer urenlang zoeken naar een document waarvan je de naam niet meer weet.


2. Een bomvolle pennenzak hoeft niet

Niemand gebruikt effectief tien pennen per les of vijf verschillende kleuren blauwe fluostift. Twee-drie blauwe of zwarte pennen, een markeerstift, een kleurenbalpen en een potlood volstaan.


3. Durf een les te skippen

Het is niet omdat sommige studenten trouw alle lessen volgen, dat dit voor jou ook zo moet zijn. Merk je dat je toch niet oplet in de les, of snap je niks van wat de prof vertelt, kan je je tijd beter spenderen door thuis / op kot te blijven en wel productief te zijn, desnoods door de leerstof op je eigen manier te verwerken.


4. Durf vragen te stellen

Als je een vraag hebt, is de kans groot dat meerdere studenten in de aula met dezelfde vraag zitten. Durf dus je hand op te steken, de prof zal het zeker appreciëren dat je initiatief toont om de leerstof te begrijpen. Is je hand opsteken in een aula toch wat te intimiderend, spreek de prof dan aan tijdens de pauze of na de les. Jouw vraag is opgelost en de prof zal eventueel jouw vraag en het antwoord herhalen tijdens de les, zodat die andere studenten ook geholpen zijn.


5. Wacht met (tweedehands) boeken kopen

Elk jaar zie ik medestudenten in de eerste les al klaar zitten met het handboek van het vak en telkens opnieuw zie ik de verontwaardiging op hun gezicht wanneer ze horen dat er een nieuwe editie is en hun vroegtijdige aankoop dus weggesmeten geld is. Wacht met boeken aan te schaffen totdat de prof heeft toegelicht welke boeken verplicht zijn en al dan niet een nieuwe editie hebben gekregen.


6. Dat ene onmogelijke vak

Zit je met een vak waarvan je denkt nooit op te zullen slagen, vraag dan tips en advies aan iemand die je kent die al op het vak is geslaagd. Zo krijg je inzicht in hoe je het vak moet leren en de effectieve haalbaarheid ervan. Soms zit het allemaal in ons hoofd.


7. Sta vroeg op

Niks is zo motiverend dan naar de klok te kijken, te zien dat het al middag is en te beseffen dat je al (bijna) over de helft zit van wat je volgens je planning moest studeren. Zo heb je nog tijd voor ontspanning in de avond. Sta je pas op om 11 uur, moet je ontspanning inruilen voor studeren tot in de avond. Dit is demotiverend en stresserend, omdat je eigenlijk vanaf dat je opstaat tot het slapengaan bezig bent met studeren. Ben je gewend laat op te staan, begin dan op tijd met een vroeger ritme op te bouwen door vroeger te gaan slapen en je wekker telkens een half uurtje vroeger te zetten.


8. Drink water!

De meesten onder ons hebben het probleem dat we regelmatig vergeten water te drinken. Een drinkbus met maatstreepjes om aan te geven hoeveel je moet hebben gedronken voor een bepaald uur of een app die je herinneringen stuurt kunnen al veel helpen. Zegt de smaak van water je niet veel, dan kan je muntblaadjes, fruit zoals limoen, aardbei, appel, ... in je drinkbus stoppen om een smaakje te creëren.


9. Wees niet te hard voor jezelf

Ook die ene student die 24/7 lijkt te studeren zal wel eens uitstelgedrag vertonen en dat is oké. Je kan niet uren aan een stuk gefocust blijven en altijd op je hoogtepunt zitten. Je mag doelen stellen en deze nastreven, maar dat je gezondheid eronder lijdt is ook niet de bedoeling. Gun jezelf de nodige rust.


10. Als laatste: geniet

Het lijkt soms onmogelijk; hogere studies kunnen het stomste ooit lijken en bloed, zweet en tranen kosten, maar het is best wel een toffe tijd uit je leven. Probeer dus te ontspannen, iets te gaan drinken met vrienden, te gaan wandelen met je hond, ... Het leven bestaat niet enkel uit studeren, er is veel meer dan dat!


Jana Van de Vliet

Lawlions © Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin