Interview: alumnus UA

Je jarenlange rechtenstudies zijn eindelijk afgerond, je bachelor -en masterdiploma zijn binnen. Je bent in principe klaargestoomd om de juridische wereld daadwerkelijk te betreden. De vraag is: ben je hier wel voldoende op voorbereid? Hoe snel kan je aan een job geraken? Zo simpel is dit allemaal niet. Na je opleiding begint het échte werk.
Wij stelden enkele vragen aan iemand die de overstap van de rechtenfaculteit naar de advocatenwereld succesvol doorstaan heeft.
Eline V. studeerde in 2014 af aan de Universiteit Antwerpen en werkt sindsdien als advocate in het ondernemingsrecht bij advocatenkantoor Agio te Antwerpen.
1) Hoe heeft u uw keuze van rechtstak gemaakt? Wist u altijd al dat u die richting uit wilde?
Mijn keuze van rechtstak werd duidelijk tijdens mijn studies zelf. Een aantal rechtsgebieden spraken mij persoonlijk niet aan, en dat merk je snel tijdens het studeren en de colleges die je volgt. De rechtstakken die je dan weer wel boeiend vindt, leren vlotter en vind je interessant om te volgen.
2) Moet u nu u werkt nog veel bijstuderen? Of zorgt de universiteit voor voldoende kennis dat enkel vernieuwingen moeten bestudeerd worden?
Rechten is een studie die nooit eindigt. De balie verplicht je als advocaat om bij te studeren door de permanente vorming. Het gaat om een aantal opleidingen per jaar die je moet volgen, in te vullen naar eigen keuze uiteraard. Voor elke opleiding die je als advocaat volgt worden een aantal punten toegekend, je bent verplicht 16 punten per jaar te halen. Dit systeem is van kracht vanaf je op het tableau wordt ingeschreven, dus na je 3 jaar stage.
Overigens is elk dossier dat je krijgt een uitdaging. Telkens moet er opzoekwerk worden verricht en dingen worden nagekeken. In die zin schaaf je je kennis ook steeds bij en blijft advocatuur een oneindige leerschool. Dit is meteen ook een heel fijn aspect van ons beroep. Het blijft interessant en telkens een uitdaging om je te verdiepen in een bepaald aspect van de materie.
3) Voelde je je redelijk goed klaargestoomd door de universiteit voor je eerste job of was het moeilijk om je studie aan de praktijk te koppelen?
De universiteit is de perfecte basis voor ons beroep. Het is alleen jammer dat er weinig met praktijkervaring wordt gewerkt. De verplichte stage in je masterjaren heb ik zelf als zeer positief ervaren omdat je op die manier de leerstof in de praktijk toegepast ziet. Mijns inziens zou de stageperiode een langere duurtijd mogen kennen dan 10 dagen.
Verder is het systeem van masterjaren op de universiteit Antwerpen goed georganiseerd. Het leert je om meer praktisch te werken, papers te schrijven en om te gaan met deadlines.
4) Is er veel vraag naar afgestudeerden of duurde het lang vooraleer je vast werk vond?
Advocatuur heeft het voordeel van de stagejaren. Vele kantoren zijn op zoek naar nieuwe stagiairs. In je laatste masterjaar start je met het verzenden van motivatiebrieven en cv's en ga je op gesprek bij een aantal kantoren. Van alle medestudenten uit mijn afstudeerjaar die ik ken heeft niemand problemen gehad met het zoeken naar een stageplaats of andere job. Iedereen had een job nog voor we afgestudeerd waren. Dit neemt uiteraard niet weg dat je zelf moeite moet doen voor het vinden van een job: kantoren aanschrijven, op gesprek gaan en vaak een aantal sollicitatierondes doorlopen.
5) Heeft de universiteit u voldoende voorbereid op het 'Franstalige gedeelte van de job'? Of heeft u nog Frans moeten bijleren?
Hier schiet de universiteit mijns inziens tekort. Frans blijft een belangrijke taal in België, zeker in de juridische wereld. Ik begrijp dus niet waarom een rechtenfaculteit niet meer tijd besteedt aan het aanleren van het (juridisch) Frans. Andere faculteiten bestuderen talen elk jaar, de rechtenfaculteit schiet hier dusdanig tekort. Dit gaat eveneens op voor het (juridisch) Engels.
Ik kan iedereen aanraden om op eigen basis iets te ondernemen om zijn talenkennis bij te schaven. Je krijgt hoe dan ook te maken met Frans en Engels tijdens je job.
6) Hoe werkt het balie examen juist? Moet je hier nog hard voor studeren?
Tijdens de maanden november-december van het eerste stagejaar worden een aantal lessen georganiseerd die verplicht te volgen zijn. Het gaat om 2 tot 3 lesnamiddagen per week. Er zijn zes vakken: strafprocesrecht, deontologie, vreemdelingenrecht, burgerlijk procesrecht, en twee keuzevakken (zoals administratief recht, handelsrecht, jeugdrecht etc.).
Het examen zelf vindt plaats in april. Je legt de examens in één week af, wat inhoudt dat je soms meerdere examens per dag af legt. De examens op zich zijn minder moeilijk dan op de universiteit (hoewel dit voor sommige vakken ook weer niet geldt - lees: strafprocesrecht), als je goed gestudeerd hebt. De moeilijkheidsgraad ligt bovendien in het feit dat je werkt, tussendoor studeert en examens af legt in één week. De examens zijn dus zeker niet te onderschatten, maar als je je goed voorbereidt en studeert is het haalbaar.
7) Welke tip kan je geven aan studenten die aan hun master beginnen?
Ik heb tijdens mijn masterjaren een zomerstage gedaan. Ik kan dit aan iedereen aanraden. Op die manier kan je de materie die je bestudeert meer toepassen in de praktijk, je leert er uit en je doet ervaring op. Dit is eveneens bevorderlijk bij het solliciteren in je laatste masterjaar.
Voor wat de modules betreft heb ik een major-minor gevolgd. Als je geïnteresseerd bent om verder te gaan in de advocatuur vond ik "pleitoefeningen" een echte aanrader. Tijdens de modules moet je veel papers schrijven en presentaties voorbereiden, dus plannen is de boodschap! Dit geldt overigens ook voor je thesis uiteraard.
Verder vond ik de masterjaren de fijnste van mijn unief-periode, geniet er dus van!!