How to take notes like a pro

Iets dat waarschijnlijk ongelooflijk herkenbaar is voor iedere rechtenstudent: tegen de examenperiode heb je van ieder vak zowel dia's als schema's op papier, samenvattingen, gemarkeerde cursussen, etc. ... Zie je het bos door de bomen niet meer? Dan volgen hier een paar tips om ervoor te zorgen dat je motto in de toekomst zal zijn: "Work smart, not hard".
Overzicht bewaren
Het eerste en waarschijnlijk belangrijkste punt dat je gaat helpen om betere notities te maken, is om het overzicht te bewaren. Hiermee bedoel ik dat je de focus legt op die notities die je tijdens het examen het meeste nodig zal hebben. Studeer je rechtstreeks uit je handboek? Dan gebruik je al je nota's waarschijnlijk eerder als kapstok, dus werk je beter aan een beknopt overzicht waarmee je de relevante informatie gemakkelijk terugvindt in het handboek. Ben je iemand die zich liever concentreert op de essentie en daarop voortbouwt? Probeer dan te studeren via je dia's aangevuld met lesnotities (indien mogelijk, want sommige proffen gebruiken er uiteraard geen) en leg je handboek ernaast. Als je merkt dat je bij een belangrijk of uitgebreid leerstuk aankomt, is het immers wel handig om er je handboek nog eens op na te slaan.
Noteren tijdens de lessen
Er zijn drie dingen die iedere rechtenstudent kan doen om zijn lesnota's beter te maken. Ten eerste, probeer de avond voor een hoorcollege de dia's (indien beschikbaar) in een word-document te formatteren. Op die manier heb je alle belangrijke bulletpoints in eenzelfde document en kun je tussen bulletpoints noteren tijdens de les. Indien de presentatie van de prof niet op voorhand online wordt gedeeld (of wanneer de prof geen dia's gebruikt), kan je ook proberen om zelf een aantal kernaspecten uit je handboek de avond op voorhand samen te zetten in een document. Als tweede tip, probeer na de les een kleurencode aan te brengen in je notities. Op die manier heb je nog eens de kans om alles te herhalen, en bovendien helpt het om bepaalde zaken van elkaar te onderscheiden. Je kan bijvoorbeeld kerninformatie markeren in het geel, belangrijke rechtspraak in het groen en voorwaarden in het blauw. Markeer niet te veel, maar ook niet te weinig. Ten derde kan het nuttig zijn om je lesnotities in één doorlopend document te zetten, of uit te printen en mee te nemen naar volgende lessen. Daardoor kun je, wanneer je een bepaald concept maar moeilijk onder de knie kan krijgen, even teruggaan naar één van de vorige lessen. Maar al te vaak bouwen de lessen voort op eerdere lessen, en bovendien kan er op het examen gepeild worden naar bepaalde verbanden tussen de verschillende leerstukken.
Onderwijsgroepen en lessen voorbereiden
Oké, je zit achter je bureau en bent klaar om een lesvoorbereiding te maken. Maar hoe beginnen? Het eerste dat je best kunt doen alvorens als een gek op de oefeningen te vliegen, is je notities herhalen en uitdunnen. Je bewaart een uitgebreide versie voor het studeren, en probeert je notities in een schematisch overzicht te gieten. Op die manier staat de kern van de les, die vaak verband houdt met de onderwijsgroep erna, al in hetzelfde document waar je oefeningen in gaat noteren, zodat je tijdens de onderwijsgroep iets bij de hand hebt om naar terug te scrollen indien je een oefening verkeerd hebt opgelost. En bovendien is dat overzicht handig om de oefeningen op te lossen.
Samenvatting voor het examen
Een belangrijk aandachtspunt tijdens het maken van notities met het oog op het examen, is dat er op het examen vaak meer toepassingsvragen worden gesteld dan kennisvragen. Natuurlijk heb je de basiskennis nodig om een oefening correct te kunnen oplossen, maar het is minstens even belangrijk om te weten op welke manier je een bepaald leerstuk moet toepassen in een concrete casus. Concentreer je daarom zeker ook op je onderwijsgroepen tijdens het studeren. Verder zet je best al je lesnotities chronologisch in één groot document, zodat je niet meer hoeft te stressen over allerlei verschillende notities die nog uitgeprint moeten worden. Werk je schriftelijk, dan is het handig om alles goed bij te houden in één grote map, om het voor het examen klaar te hebben liggen. Verlies tijdens het blokken zelf geen extra tijd met notities te maken, maar probeer te werken met memo's of steekkaarten. Handig wanneer je op het einde van een lange dag blokken nog eens de begrippen uit de cursus wil herhalen.
Mitch Steyfkens