How to: studeren in quarantaine
23-03-2020

Sinds enkele dagen hebben de hogescholen en universiteiten besloten om studeren in de bibliotheek niet meer toe te laten. Als je voorkeur uitging naar studeren in de bib (door de peer pressure, voldoende ruimte, ...), is dit best een lastige beslissing. Wees niet getreurd! Met onderstaande tips lukt het je vast om thuis te studeren.
- Ruim je studeerplek op en houd een grondige schoonmaak. Wees kritisch: gooi alles weg dat je niet meer nodig zult hebben de komende maanden. Ben je iemand die notities met de hand maakt, zorg dan voor het nodige schrijfgerief, latten, fluo's, typex, ... Zet ook eens een raam open, steek een geurkaars aan, ... Je studeerplek ordelijk houden zonder muffe geur helpt om je niet zo opgesloten te laten voelen.
- De verleiding om je uiterlijk en hygiëne op een lager pitje te zetten, omdat je toch niet naar buiten hoeft, is groot. Probeer dit toch te vermijden: was je gezicht met koud water, neem regelmatig een douche, borstel je haar. Blijf niet de hele dag in je pyjama, maar doe andere comfortabele kleren aan. Je zult je beter voelen en meer zin hebben om te werken voor school / te studeren.
- Door de peer pressure in de bibliotheek was je misschien minder snel geneigd om je gsm te nemen. Dergelijke controle heb je vaak niet thuis, zeker wanneer je alleen op je kamer zit. Geef je gsm af aan een familielid of gebruik een app zoals Forest of ColdTurkey om apps te blokkeren. Je gsm vlak naast je leggen is geen goed idee, leg hem bijvoorbeeld aan de andere kant van de kamer onder een kussen of stapel kleren, zodat je je gsm niet continu ziet.
- Om de sfeer van de bib zoveel mogelijk te kopiëren: probeer lawaai van buiten af te blokken. Zet een studeerplaylist op, sluit de deur, doe oortjes in, ...
- Opnieuw door het gebrek aan peer pressure zal je sneller pauze willen nemen. Gun jezelf dat ook, maar hou het binnen bepaalde grenzen. Twintig minuten studeren / werken voor school met een uur pauze is geen goede balans. Probeer drie kwartier tot een uur te werken en maak dan thee / koffie, haal snacks, ga even naar buiten, ...
- Voel je je even overweldigd door al het schoolwerk, omdat er plots veel videocolleges te bekijken zijn, kun je het werk opsplitsen met een medestudent. Probeer onderling een datum af te spreken waartegen je een bepaald aantal lessen moet gezien hebben. Zo zet jezelf een beetje onder druk om met school bezig te blijven.
- Quarantaine betekent vaak alleen zijn, maar je hoeft je daarom niet alleen te voelen. FaceTime familieleden die je even niet ziet of studeer samen met vrienden via Skype.
- Probeer elke dag wat beweging te hebben: maak een wandeling, doe yoga, zet muziek op en dans alle stress uit je lijf. Vergeet ook geen water te drinken. Voorzie lekkere snacks, zodat je iets hebt om naar uit te kijken.
- Het is makkelijk om deze periode te zien als een verlengde paasvakantie en niks of niet veel te doen, maar nu is net ideaal om je volledig bij te werken met school. Maak een lijst met alles wat je wil afkrijgen wanneer de paasvakantie voorbij is en maak hier een dagelijkse planning / schema van. Plan je deadlines van taken / thesis goed in en wees hierin realistisch, zodat je niet alles nog last minute moet proberen af te krijgen. Plan ook ontspanning in (zie hieronder). Het is heel belangrijk om nu een routine voor jezelf op te bouwen en hieraan vast te houden.
- Wees niet te hard voor jezelf. Deze periode is stresserend voor iedereen. Heb je een mindere dag, dan is dat zo. Mindere dagen heeft elke student momenteel. Deze periode is ook ideaal om als gezin wat dichter bij elkaar te komen of te focussen op jezelf (je fysiek, je mentale gezondheid, ...). Leg jezelf niet op om 12 uur per dag voor school te werken, maar neem voldoende ontspanning: lees een boek, kijk leerrijke filmpjes op YouTube, ga even naar buiten. Je hebt alle tijd van de wereld om eens te focussen op andere dingen, maak hier gebruik van.
Veel succes!
Jana Van de Vliet