How to stand out - deel 1

18-07-2019

Je bent op zoek naar een job of een zomerstage. Je droomt ervan bij dat ene kantoor dat perfect bij je lijkt te passen aan de slag te gaan. Maar hoe begin je hier nu aan? Is er een key to success? Aangezien elk kantoor anders in elkaar zit, kunnen wij je hier geen pasklaar antwoord op geven. Met deze tips kom je echter al een heel eind vooruit:

Werk aan je CV

Een recruiter kijkt gemiddeld 3 minuten naar je CV: je hebt dus maar één kans om het goed te doen! Vraag je je af waarom je niet wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek terwijl je nochtans een killer CV hebt doorgestuurd? Dan kunnen volgende basisregels je misschien wel wat vooruit helpen:

1. Maak je CV in het Engels! De meeste kantoren aanvaarden CV's in de drie landstalen, maar hou er rekening mee dat als je bij een kantoor in Brussel of een internationaal kantoor solliciteert, de recruiter niet steeds vertrouwd zal zijn met het Nederlands.

2. Qua lay-out kan je de volgende gouden regel toepassen: gebruik een klassiek en goed leesbaar lettertype. Gebruik niet te veel kleurtjes en tierlantijntjes: you're in the legal business after all.

3. Geef je CV niet de titel "curriculum vitae". Een CV is door de opmaak immers duidelijk een CV. Hierdoor verlies je enkel plaats om belangrijkere informatie over jezelf weer te geven.

4. Begin met je personalia: je woonplaats, verblijfplaats, telefoonnummer (in blokjes! - maak het de recruiters niet lastiger dan het al is) en je e-mail adres (niet dat van de universiteit, aangezien je cv wordt opgeslagen in een database en je na je studies eventueel op datzelfde e-mail adres zal worden gecontacteerd).

5. Het gebruik van foto's: moet je een foto gebruiken of niet? Hierover zijn de meningen verdeeld. Sommige kantoren en bedrijven vragen expliciet om een foto. In dat geval zorg je voor een duidelijke borstbeeld-foto, met je lichaam een beetje gedraaid én een stralende lach terwijl je recht in de camera kijkt. Andere kantoren vragen hier niet om en in die gevallen lijkt het ons het beste om geen foto te gebruiken. Als je dan op gesprek wordt uitgenodigd heb je nog altijd het effect van een eerste indruk.

6. Gebruik eventueel een slogan/leuze vooraleer je ingaat op je opleiding en werk-ervaringen. Wie ben je en wat is je streefdoel? Ook een quote van een bekend persoon kan eventueel worden gebruikt, maar in dat geval moet je wel duidelijk kunnen uitleggen waarom die bij je past.

7. Begin met je opleiding: werk in omgekeerd chronologische volgorde (manama - universiteit/erasmus - middelbare school). Heb je goeie punten, zet die er dan zeker bij! Heb je wat langer over je studies gedaan? Dan is het verstandig dat je geen jaren overslaat bij je opsomming, want recruiters stellen zich altijd de vraag wat je hebt gedaan in de jaren die je niet hebt vermeld op je CV.

8. Eerdere werkervaring: indien je stage hebt gelopen in één of meerdere kantoren moet je dit steeds op je CV vermelden. Zo heb je steeds een streepje voor op andere kandidaten. Ook hier ga je chronologisch tewerk. Indien je zowel stages als vakantiejobs hebt gehad, kan je een onderverdeling maken. Hetzelfde geldt voor studentenverenigingen, (pleit)wedstrijden en andere extra curriculaire activiteiten waaraan je hebt deelgenomen.

9. Op je CV moet je zeker je vaardigheden opsommen: werk niet met staafdiagrammen of andere fancy figuren om je taalkennis weer te geven. Ook de internationale maatstaven laat je beter links liggen, aangezien opnieuw niet altijd duidelijk is wat je ermee bedoelt. Gebruik gewoon de termen mother tongue, good knowledge, intermediate of basic knowledge. Overschat je talenkennis niet! Als je uitgenodigd wordt op gesprek zal je talenkennis steeds worden getest en dan val je liever niet door de mand!

10. Sluit af met je hobby's en interesses. Op deze manier geef je de recruiter een goed idee van hoe je bent als persoon. Doe dit wel op een korte en bondige manier.

Ziezo, dit zijn al enkele gouden regels die je kan toepassen als je inderdaad verder wil in de juridische wereld. Wil je persoonlijk CV-advies, ga dan zeker naar jobbeurzen. In het kader van dergelijke evenementen worden immers vaak CV-audits georganiseerd door professionals.

Nog meer tips? Hou dan zeker onze pagina in de gaten. Binnenkort deel 2!

Valerie Croes

Lawlions © Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin