How to: presenteren

Een presentatie geven voor een groep mensen. Dit soort opdracht is voor vele studenten een regelrechte hel. "Vergeet je tekst niet!", "Niet naar je voeten staren!", "Beweeg niet teveel!", en "Kijk je publiek aan!". Deze 'tips' heb je ongetwijfeld al vaak gehoord wanneer je zat te stressen voor je aankomende presentatie. Veel hulp zal dit echter niet bieden. Iedereen wéét immers dat het 'not done' is om je tekst maar half te kennen of om continu te staan wiebelen op je benen voor een groep mensen. Het probleem is dat je het nog daadwerkelijk moet doen.
De allerbelangrijkste tip waar je wél iets aan zal hebben is ongetwijfeld: "Blijf kalm." Denk niet aan wat er allemaal zou kunnen mislopen, maar denk aan het goede gevoel dat je zal hebben als je presentatie vlot verloopt.
-Jij bent de slimste. De rest van de klasgroep weet niet (helemaal) waarover jou presentatie zal gaan. Zij zijn enkel met hun eigen presentatie bezig geweest. Je hebt dit onderwerp voorbereid en je mag best sterk in je schoenen staan. Als je een zinnetje vergeet te zeggen zal niemand dit merken.
-Laat je niet intimideren. Of je nu voor een groep van 10 of 100 mensen staat, veel verschil maakt dit eigenlijk niet. Indien je de stap zet om voor een groep te spreken, maakt het niet meer uit hoeveel mensen je daadwerkelijk zullen zien en horen.
-Las rustpauzes in. Het gebeurt heel vaak dat mensen tijdens hun presentatie door de zenuwen veel sneller beginnen spreken. Dit brengt alleen maar gevaren met zich mee. Je struikelt over je eigen woorden en vergeet dingen te zeggen. Het is beter om enkele seconden te zwijgen, diep in te ademen en rustig verder te praten dan snel je tekst erdoor te jagen.
-Vertel een verhaal. Het is altijd slimmer om de tekst die je voorbereid hebt niet klakkeloos uit het hoofd te leren. Je kan beter de tekst als leidraad gebruiken en de rest in je eigen woorden proberen vertellen. Dit komt natuurlijk en ontspannen over.
Veel succes met je volgende presentatie!