Kim K: lawyer in the making of niet?

17-07-2019

De Amerikaanse legal community is nog steeds geshockeerd door het nieuws: reality-ster Kim Kardashian heeft besloten haar tanden te zetten in een nieuwe uitdaging, namelijk rechten studeren. Op het eerste gezicht niet zo interessant, maar toch zit er een verrassende plottwist achter, het feit dat ze niet naar de universiteit gaat om rechten te studeren. Inderdaad. Laat het even bezinken.

Maar dus, Kim maakte het nieuws dat ze bezig was met het behalen van een professionele kwalificatie als advocaat eerder bekend in Vogue magazine. Maar waarom wilt iemand zoals mevrouw Kardashian, met meer dan genoeg geld op haar bankrekening, zodat ze zich in ieder geval geen zorgen zou moeten maken over haar levensstandaard of, om eerlijk te zijn, iets anders dan wat ze zal dragen doorheen de dag, een job die berucht is om zijn competitiviteit, stresserendheid, lange uren, ... (moet ik verder gaan) zelfs willen. Om nog maar te zwijgen over de studies.Alhoewel, al in 2018 speelde Kim voor het eerst een quasi-actieve rol in een strafrechtelijke zaak, de zaak Alice Marie Johnson. Om kort even de feiten samen te vatten, Alice Johnson was een 63-jarige vrouw uit de Verenigde Staten, die wegens haar rol in bepaalde drugstrafieken een levenslange gevangenisstraf kreeg, zonder de mogelijkheid van vrijlating onder voorwaarden. Een ongezien zware straf voor iemand die schuldig werd bevonden aan een niet-gewelddadig misdrijf. Anno 2018 zat ze al zowat 20 à 21 jaar in de gevangenis om deze straf uit te zitten. Kim had in 2017 al meermaals getweet over het verhaal van deze vrouw, waarin ze aanhaalde hoe onrechtvaardig ze de strafmaat vond, zeker gezien het feit dat het misdrijf niet dermate ernstig was. Daarom voegde Kim zich bij het team van strafrechtadvocaten dat een poging ging ondernemen om de vrouw uit de gevangenis te helpen, en gebruikte onder meer haar bekendheid en connecties in de Amerikaanse politiek om de vrouw vrij te krijgen. Op een bepaald moment heeft ze zelfs een meeting gehad met niemand minder dan Donald Trump, aangezien hij als president de enige was die de vrouw gratie kon verlenen. Uiteindelijk heeft Trump dit ook gedaan, en werd Alice Marie Johnson vrijgelaten. Eind goed al goed, maar niet voor Kim, want zij moest nog afrekenen met de bakken aan kritiek die ze ontving over het feit dat zij zich inmengde met dergelijke high-profile zaken.

Sinds deze zaak, die eindigde met de vrijlating van de vrouw in 2018, heeft Kim zich druk bezig gehouden met druk uitoefenen op de Amerikaanse politici om het gevangeniswezen van Amerika te hervormen. Om maar enkele problemen op te sommen, de gevangenissen zijn ernstig overbevolkt, er zijn regelmatig opstanden van gevangenen die vinden dat ze slecht worden behandeld, er zijn problemen met privacy, ... Tegen 2018 was er al een kantelmomentje, wegens een zeer progressieve Prison Reform Bill die onder meer door advocaten werd gesteund om door de Senaat te worden goedgekeurd. Kim K hielp ook hierbij een handje, en sprak met veel mensen uit politieke kringen in Amerika en had een tweede meeting met Donald Trump, en zette zoveel mogelijk door om de wet gestemd te krijgen. En met resultaat, want de wet werd goedgekeurd door de Senaat. Natuurlijk is dit niet alleen aan haar te danken, maar het valt niet te ontkennen dat haar invloed ongetwijfeld een meerwaarde is geweest in het overtuigen van de senatoren.

Concreet heeft deze wet geleid tot het volgende: een verbod op het boeien van zwangere vrouwen, een verbod om jeugddelinquenten in zogenaamde solitary confinement (een soort eenzame opsluiting) te zetten, de introductie van een systeem gebaseerd op credits waardoor gevangenen beter worden begeleid en klaar worden gestoomd voor hun leven na detentie, etc. Dit maakt dus duidelijk waarom Kim Kardashian gemotiveerd was om een rechtenstudie aan te vangen, bovenop het feit dat haar vader, Robert Kardashian, één van de bekendste strafrechtadvocaten van Amerika was en onder meer advocaat was van O.J. Simpson.

Maar dan nog, waarom zou ze een advocaat willen worden als ze toch al een platform heeft om aan te zetten tot positieve veranderingen. Het is immers duidelijk dat ze dit alles kan bereiken zonder zelfs maar dergelijke kwalificaties te hebben. Waarschijnlijk ziet ze de limieten van wat ze kan doen als celebrity met connecties, en is ze bereid om net die stap verder te gaan om het verschil te kunnen maken (of, volgens een samenzweringstheorie, staat het mooi op haar CV als eventueel toekomstig presidentsvrouw).

Oké, dus ze wil advocaat worden, maar zonder effectief naar het unief te gaan. Hoe werkt dat eigenlijk? In de meeste landen in de wereld en ook in de meeste Amerikaanse staten is het wel degelijk de bedoeling dat men naar de universiteit gaat om rechten te studeren, alvorens de titel advocaat te mogen dragen. Dit is echter niet het geval in Californië, en laat dat nu de staat zijn waar Kim haar diploma hoopt te halen. Ze neemt deel aan de "California Law Office Program", wat betekent dat ze haar kwalificatie als advocaat kan behalen door stage te lopen bij een advocatenkantoor. Toen ze zich inschreef voor dit programma, moest ze eerst een motivatiebrief schrijven waarom ze hieraan wilde beginnen, alvorens effectief te worden toegelaten. Het programma zelf neemt 4 jaar in beslag. Na haar eerste jaar, waarin ze al uitvoerig geëxamineerd zal worden, zal ze een eerste toelatingsexamen om advocaat te worden moeten afleggen, het zogenaamde "baby bar exam", vergelijkbaar met het Belgische balie examen dat je als toekomstig advocaat moet afleggen alvorens je mag pleiten, maar dan in een vereenvoudigde versie. Na nog drie jaar kan ze dan het effectieve California State Bar Exam afleggen.

Het California State Bar Exam is één van de zwaarste juridische examens die iemand überhaupt kan afleggen. Vorig jaar lag het slaagpercentage op 62 %, wat enorm laag is gezien het feit dat we hier te maken hebben met mensen die al vier jaar hebben gestudeerd en stage hebben gelopen bovenop diegenen die hun diploma aan de universiteit hebben behaald.

Sinds vorig jaar juli studeert Kim 18 uur per week onder begeleiding van tutoren. Gezien het feit dat ze op deze tijd evenveel gezien moet hebben als hetgeen universiteitsstudenten zien op een week, is dat zeker niet enorm veel tijd. Momenteel werkt ze met twee vrouwelijke advocaten, Jessica Jackson en Erin Haney, gespecialiseerd in strafrecht en met name de voorwaardelijke vrijlating van gedetineerden, die naar hun mening niet in een gevangenis thuishoren (klinkt dat niet bekend in de oren).

Heeft ze het nu makkelijker of moeilijker dan de gemiddelde universiteitsstudent? Naar mijn mening lijkt het California Law office program zwaarder, gezien het feit dat ze minder tijd heeft om bezig te zijn met haar studies en toch hetzelfde moet kennen, wat op zich al geen evidente opdracht is. Daarbovenop moet ze als zakenvrouw ook nog toezien op haar eigen bedrijven zodat ze niet failliet gaan. Oh ja, en ze heeft ook nog drie kinderen en een vierde op weg. Kortom, als ze uiteindelijk haar studies op deze manier doorloopt en haar titel als advocaat behaalt, denk ik dat ze zeker adequaat genoeg zal zijn om te pleiten in een rechtbank. Of ze ook al heeft nagedacht over aangepaste kledij die gepaster is voor een professionele werkomgeving, is nog maar de vraag.


Mitch Steyfkens


Lawlions © Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin