Het recht als spel

20-11-2019

Waar zijn we in feite mee bezig wanneer we uren en dagen doorbrengen achter ons bureau, onze handboeken in het hoofd stampend? Met het behalen van een diploma, zou je zeggen. Maar het behalen van een diploma is het uiteindelijke doel van de studie, het is niet de studie op zich. Wat doen we werkelijk, van dag tot dag, als we onze cursus doornemen? We zijn bezig met het leren van regels. Als je nieuw bent in de wereld van het recht en je de moed soms wat verliest, besef dan dat onze studie zo abstract is omdat we spelregels leren van een spel dat we nog niet hebben gespeeld.

Als het recht een schaakspel is, dan leren we wat de mogelijke zetten zijn van elk schaakstuk. Een toren is sterker dan een loper, net zoals bijvoorbeeld de eigenaar sterker is dan de bezitter. Maar wat ben je met die informatie als je niet mag schaken? Het is volledig normaal dat je je soms afvraagt waarom je nu eigenlijk al die regels moet kennen.

Maar geef niet op want geleidelijk aan wordt het minder abstract. Er komen casussen, waar je voorzichtig je openingszetten kunt uitproberen. Naarmate je meer van deze nieuwe wereld ontdekt, zul je er meer van begrijpen. Je zult verbanden zien, begrippen die je tegenkwam in het ene vak zullen zich herhalen in andere rechtsvakken. Na elk semester krijg je het gevoel dat je het spel beter onder de knie hebt, je begint de logica aan te voelen.

Probeer het recht soms meer te zien als een spel, met een hoge inzet weliswaar, maar als je de regels goed kent met een nog hoger resultaat (dat langverwachte diploma...) !

Zoë Nevelsteen

Lawlions © Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin