Het proces Aquino: een overzicht

16-06-2016

2,5 ton cocaïne met een geschatte waarde van 80 miljoen euro, zes drugstransporten in acht maanden en rechtstreekse handel met Colombiaanse kartels. Hiervoor moesten 38 beklaagden, waarvan 6 vennootschappen, zich verantwoorden voor de rechtbank te Hasselt. Tot overmaat van ramp werd één van de vermoedelijke leidinggevenden van de criminele organisatie vermoord op 27 augustus 2015. Hier is een overzicht van de grootste Belgische drugszaak ooit.

Wie?

De clan Aquino is een belangrijke naam in de drugswereld. De familie is oorspronkelijk afkomstig uit Calabrië in Zuid-Italië, en bestaat uit zes broers en twee zussen. Drie van de zes broers staan terecht: Antonio, ook Raf genoemd (54), Silvio (40) en Mario (43). Ze hebben allen een karakteristiek kaal hoofd waardoor ze zeer sterk op elkaar lijken.

Ook Nico Beckx (42) staat mee terecht. Hij wordt beschouwd als een man met connecties die leiding had over de criminele bende, samen met Silvio en Raf. Zij en vele andere beklaagden laten zich omringen door Belgische topadvocaten: Sven Mary, Jef Vermassen, Nathalie Buisseret en Walter Van Steenbrugge zijn een paar van de vele grote namen.

Procedureslag

Bij de start van het proces werden door de verdediging allerhande procedure-argumenten aangehaald. Hierdoor moest het proces geregeld stilgelegd worden. Vooral over de omstreden infiltrant Bart S. werden vele bezwaren geopperd. Hij zou hebben aangezet tot onwettelijk drugtransport, maar dat werd afgewezen. Bovendien stelde het leger advocaten van de Aquino's dat het zou gaan om een burgerinfiltrant, wat onwettig is in ons land. Het Hof van Cassatie oordeelde echter dat het onderzoek correct verlopen was. Ook de moord op Silvio Aquino zorgde voor vertragingen.

Uitspraak

Vandaag werd na een proces van bijna 2 jaar een uitspraak geveld in de zaak. Alle juridische bezwaren van de verdediging werden van tafel geveegd. Raf Aquino kreeg als leider van een criminele organisatie 10 jaar gevangenisstraf voor 5 cocaïnetransporten. Het Openbaar Ministerie had 15 jaar geëist. Bovendien werd 8 miljoen euro van zijn vermogen verbeurd verklaard. Nico Beckx werd veroordeeld tot 7 jaar en er werd 3,57 miljoen euro verbeurd verklaard, alsook de zonnebank van zijn vrouw. Mario Aquino kreeg 6 jaar en moet 3,75 miljoen euro afgeven.

Bronnen: De Standaard, Het Belang van Limburg, de Redactie

Lawlions © Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin