Een interview met een aspirant-onderzoeker

Niet veel rechtenstudenten weten wat een aspirant-onderzoeker doet of dat het statuut zelfs bestaat. Om te weten te komen wat de voor- en nadelen zijn en hoe een gemiddelde dag eruit ziet, hebben wij een aspirant-onderzoekster voor jullie geïnterviewd!

Kan je misschien wat meer vertellen over wat het "zijn" van een aspirant-onderzoeker binnen jouw domein juist inhoudt?
Het betreft het deel uitmaken van de onderzoeksgroep 'rechtshandhaving' van de UAntwerpen.
Vooreerst heb ik een 'uitdagend' onderwerp gekregen voor mijn meesterproef, nl. de strafbaarheid van voorbereidingshandelingen. Naast de meesterproef, die voor alle masterstudenten hetzelfde is, wordt beoogd dat een aspirant-onderzoeker tevens een publicatie verzorgt gedurende zijn/haar studies.
Daarenboven heb ik de kans om deel te nemen aan de activiteiten van de onderzoeksgroep, zoals o.m. de deelname aan studienamiddagen.
De keuze voor aspirant-onderzoeker ligt voor de meesten van ons misschien niet de meest voor de hand. Hoe ben je tot deze keuze gekomen?
Op basis van de resultaten die ik behaalde tijdens de Bachelor in de Rechten kwam ik in aanmerking voor het statuut van aspirant-onderzoeker. Toen ik op de lijst met onderwerpen voor aspirant-onderzoekers een onderwerp vond dat mij sterk interesseerde heb ik niet lang getwijfeld. Het is een mooie kans om (op een andere wijze dan colleges bij te wonen) bij te leren en anderen te leren kennen. Die kans heb ik dan ook met beide handen gegrepen.
Was het een optie die je bij het begin van je rechtenstudies reeds overwoog?
Neen, die keuze heb ik pas later gemaakt, nadat we hierover infosessies gekregen hadden.
Wat zijn de voordelen van dit traject?
Bijleren, anderen leren kennen, een publicatie en een mooie lijn toegevoegd aan mijn CV.
Zijn er ook nadelen aan verbonden?
Strikt genomen zal een aspirant-onderzoeker meer tijd besteden aan zijn meesterproef vanwege het onderwerp dat meer uitdagend is alsook de publicatie vergt een bijkomende inspanning. Ik bekijk dit echter niet als een nadeel omdat ik op voorhand op de hoogte was van de verwachtingen en er dan ook bewust voor heb gekozen.
Wat zijn jouw plannen later in de werkwereld?
Ik ambieer een carrière in de magistratuur, desgevallend in combinatie met een onderwijsopdracht (op een hogeschool of een universiteit).
Wat zou je aan andere studenten vertellen die de optie van aspirant-onderzoeker overwegen?
Als je de kans krijgt, zou ik je aanraden het te proberen. Zo weet je meteen of onderzoek iets voor jou is en kan je tijdens je studies je CV wat opsmukken.