Deadlines - hoe ga je er mee om?
18-07-2019

Deadlines vliegen je als student vaak om de oren. Hoe meer deadlines op je afgevuurd worden, voor hoe meer chaos en stress ze kunnen zorgen. Hoe zorg je dat je alle deadlines haalt? We geven je graag enkele tips!
Vaak volgt de ene deadline de andere op, gevolg: chaos, paniek. Eén tip: schaf je een agenda aan en pen die deadlines snel neer!
Zo krijg je weer een overzicht van wanneer je welke taak te wachten staat. Leg deze agenda of planning op een zichtbare plaats, zo wordt je continu gewezen op hoe lang je nog hebt, hoe ver je al staat, ...
Wat de planning betreft, kan je er ook goed aan doen een dag extra als buffer in te plannen.
Leg jezelf de verplichting op de taak een dag vroeger klaar te moeten hebben. Zo vermijdt je paniekaanvallen de dag van de deadline zelf. Dit vergt natuurlijk wel wat extra inspanning, maar je zal het jezelf niet beklagen!
Maak een plan!
Begin niet in het wilde weg aan je taak. Als je een overzicht maakt van de stappen die je moet ondernemen om de opdracht tot een goed einde te brengen, maak je deze minder groot. Bij het afwerken van elk van die deelstapjes, kan dit ook zeer motiverend werken omdat je zo je vooruitgang kan volgen!
Praat met medestudenten die voor dezelfde deadline staan.
Je kan je eigen vooruitgang vergelijken met hoe ver zij al staan. Bekijk dit niet als iets negatiefs of als iets om over te stressen! Nee, bekijk het als een extra motivatie om je ook te zetten achter het werk dat nog op je ligt te wachten!
Laat je niet vangen door al het werk tot op de laatste dag te laten liggen, probeer je werk te spreiden over verschillende dagen.
Werk toe naar de deadline, zo voorkom je een heleboel stress! Wees hierbij ook eerlijk met jezelf. Ligt deze taak je iets minder? Hou hier dan ook rekening mee in je planning. Reken misschien net iets meer tijd in, dan dat je voor een andere taak die je veel meer ligt zou moeten doen.
Besteed aandacht aan de manier waarop je je taak moet indienen en schrijf dit op!
Vaak moeten taken worden ingeleverd in het postvakje van de professor, dient het daarnaast te worden geüpload op Blackboard, Toledo,... én dien je deze vervolgens ook nog te mailen naar de professor. Om te voorkomen dat je een stap over het hoofd ziet, kan deze tip helpen vermijden dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan!