De zoektocht naar een kot

Voor vele studenten die de overstap maken van het middelbaar naar het hoger onderwijs is de zoektocht naar een kot begonnen. Dit kan nogal overweldigend zijn. Soms zie je door de bomen het bos niet meer... Waar moet ik zoeken? Bij wie moet ik zoeken?
Vraag je misschien eerst en vooral af naar wat je nu eigenlijk op zoek bent.
Ben je op zoek naar een kamer met een eigen keuken of met een eigen badkamer of liever allebei? Dan ben je op zoek naar een studio of appartement.
Zie je het toch niet echt zitten om meteen helemaal alleen te gaan wonen, dan kan je ook kiezen voor een kamer met gedeelde badkamer of gedeelde keuken. Zo ben je nooit alleen en maak je vaak vrienden voor het leven!
Ben je echter met een groepje vrienden die samen het studentenleven willen ontdekken? Dan is het misschien wel interessant om met z'n allen een huisje te huren!
Waar begin je best te zoeken?
Er zijn heel wat media waarop je jouw zoektocht naar het voor jou ideale kot kan starten.
Er zijn verschillende sites waar je op kan zoeken die een mooi overzicht geven van alle koten die beschikbaar zijn. Op deze sites kan je vaak sorteren op budget, naar oppervlakte, naar plaats,...
Denk hierbij aan sites als Kotweb.be, iKot.be, allekoten.be,...
Daarnaast zijn er ook vastgoedkantoren die het allemaal voor jou doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan RoomtoBloom, Xior,...
Zij organiseren vaak kijkdagen. Dit zijn dagen waarop je met een heleboel mensen kan gaan kijken naar de koten die zij beschikbaar stellen.
Dit soort kantoren beschikken vaak over een heleboel gebouwen met koten, al dan niet zelfstandige koten in de vorm van studio's, of koten met gedeelde keukens, gedeelde badkamers, ...
Op deze kijkdagen komen vaak veel studenten kijken die allemaal op zoek zijn naar een kot. Meestal doe je met een groep een tour naar de verschillende koten. Om deze redenen kan dit nogal overweldigend overkomen.
Raak echter niet in paniek, er zit heus nog wel een kot bij voor jou!
Het grote voordeel aan deze kantoren is dat alles geregeld wordt voor jou. Ze werken vaak met standaardcontracten. Ze hebben vaak een klusjesman, een poetsvrouw voor de gemeenschappelijke delen, ...
Je kan ook eens kijken naar de meer gekende immosites zoals Immoweb, Immovlan, ...
Ook hier zijn koten te vinden, vaak rechtstreeks van de eigenaars zelf die hun kot online zetten.
Indien je op zoek bent naar een huis om te delen met vrienden, dan kunnen deze sites wel eens helpen!
Tot slot kan je ook eens een kijkje op Facebook.
Facebook kan nuttig zijn in de zoektocht naar een kot! Neem eens een kijkje op pagina's zoals 'koten in Antwerpen', 'koten in Leuven', ...
Vaak zetten studenten of eigenaars van koten zelf hun advertenties online. Is het een student die zijn studies stopzette, een student die op Erasmus gaat, ... enorm veel keuze heb je op deze pagina's!
Zoek je enkel een kot voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een stageperiode, dan is het zeker handig om hier eens een kijkje te nemen.
We wensen je in ieder geval heel veel succes bij de zoektocht!
Liesl Aegten