De aula: do's and don'ts

Als student spendeer je er een heel groot deel van je week... Dagelijks stap je de vaak ietwat duffe ruimte in om je hersencellen gedurende een paar uren op volle toeren te laten draaien... In deze ruimte word je tot een volwaardig jurist gevormd... We hebben het natuurlijk over de aula!
Het lijkt alsof het hier gaat om een eenvoudig leslokaal, maar ervaren rotten in het vak weten dat er een heleboel ongeschreven regels in een aula na te leven zijn.
We zetten graag enkele van de do's and don'ts op een rij.
Strategische zitplaats?
De voorste rijen zijn voor zij wiens concentratievermogen bijzonder goed ontwikkeld is. Hoe verder je naar achter afstruint, hoe meer dit concentratievermogen naar achter gaat.
Merk je dat die kater van gisterenavond nog niet voor de volle 100% is verwerkt, kies dan beter een plaatsje vanachter in de aula uit. Moest je aandacht bijgevolg even verzwakken en je verdwaalt in gedachten, dan valt dit hier wellicht minder op dan frontaal voor het gezicht van de professor.
Ken je buurman - of vrouw!
Het is van belang je gedrag aan te passen aan degene naast wie je komt te zitten. Merk je dat je langs een zeer geconcentreerde student zit? Probeer hem of haar dan ook niet te storen tijdens de les. Zit je daarentegen langs een 'babbelstudent', besef dan ook dat je - indien je niet graag gestoord wilt worden tijdens de les - beter een ander plaatsje opzoekt.
Een plaats om nieuwe vrienden te maken.
Dit lijkt misschien iets minder vanzelfsprekend, maar ook in de aula kan je vaak nieuwe vrienden maken! Zeker voor studenten in het eerste jaar is een volle aula soms nog wat onwennig. Er zijn vaak al groepjes gevormd, maar er zijn zeker nog studenten die ook op hun eentje zitten. Zie je zo'n medestudent zitten, gebruik dan het pauzemoment om een gesprek te starten! De geziene leerstof vormt sowieso al voer voor gesprek. In the end staat iedereen voor dezelfde uitdaging!
Interactieve les? Ga sober gekleed!
Sommige professoren houden enorm van interactieve lessen. Sommigen gaan zelfs verder en duiden af en toe studenten aan om hun vragen te beantwoorden. Dit kan soms overweldigend zijn. Voor sommigen komt het zweet al in de handen te staan bij het idee alleen al. Om te voorkomen dat je veel sneller in het oog van de professor in kwestie springt, is het aangeraden je iets soberder aan te kleden. Het dragen van een opvallende ketting of een felgekleurde trui zal de aandacht veel sneller op jou vestigen.
Echter, je zal in je rechtencarrière nog vaak het woord moeten nemen, wees daarom niet al te bang om in de aula eens te antwoorden op een vraag. Zie het als een oefening om je mondelinge vaardigheden te ontwikkelen!
Laatkomertje? Zijkantjes to the rescue!
De zijkantjes van de rijen in de aula zijn dé perfecte plek voor de laatkomertjes. Studenten die met enige vertraging in de les terecht komen, schuiven vaak - liefst zo onopvallend mogelijk - aan op deze plaatsjes.
Heeft je trein of bus vertraging? Ben je net iets te laat uit je bed geraakt? Probeer dan aan bevriende medestudenten te vragen een plaatsje aan de zijkant van de rij vrij te houden. Op deze manier stoor je de les zo min mogelijk en voorkom je een geïrriteerde professor. Let wel op: sommige professoren hebben een hekel aan laatkomers. Vaak laten zij dit al weten tijdens de allereerste les. Moest je alsnog te laat komen in een van zijn of haar colleges, wacht dan even buiten tot na de pauze. Zo voorkom je akward momenten... En ja, sommige professoren durven je gerust voor een volle aula te vragen waarom je te laat bent om je vervolgens de deur te wijzen... Oops... ;-)
Liesl Aegten