Codex 101
18-07-2019

Het moment waarop je de eerste, versgeprinte codex uit zijn verpakking haalt denk je er nog niet bij na, maar het is een feit: je codex gaat veranderen in je beste maatje doorheen je studiecarrière. Maar in het eerste jaar maken we maar al te vaak fouten bij het gebruik van dit onmisbaar hebbeding. Daarom alvast enkele dingen die je beter kunt vermijden wanneer je aan de slag gaat.
Ik lees mijn codex wel tijdens de blok
Aangezien het eerste jaar voor veel mensen de allereerste keer is dat ze een codex te zien krijgen, heerst er vaak de misvatting dat je 'die wetten ook wel voor of tijdens het examen kunt bekijken'. Dit is echter om problemen vragen. Het is aangewezen om, vanaf het moment dat je je cursus begint door te nemen, je bij ieder artikel dat je tegenkomt de codex eens openslaat om het op te zoeken. Niet alleen heb je dan de mogelijkheid om het al aan te duiden, maar je kan ondertussen ook werken aan je opzoekskills. Er is niets zo dramatisch om een examen te beginnen en geen enkele wet weten terug te vinden in de codex, dus be prepared.
Ik duid gewoon mijn volledige artikel aan
Niet alleen verlies je hierdoor veel kostbare tijd om aan andere dingen (zoals lekker niks doen) te besteden, het helpt je ook niks vooruit op het examen. In ieder artikel staat er wel één of twee woorden die bepalen waarover het artikel gaat, de kern, om het zo maar te noemen. Duid deze aan in één kleur, en werk daarna systematisch verder. Het is ook belangrijk om in verschillende kleuren te werken, zo maak je je codex leesbaar voor jezelf. Werk het beste met codes, bv. Geel voor het kernwoord, groen voor de voorwaarden, blauw voor de uitzonderingen, ... Hou er wel rekening mee dat iedere universiteit ook een bepaald codexreglement heeft. Kijk dit zeker goed na vooraleer je begint te werken in je codex, zo voorkom je voor onverwachte verassingen te staan.
Ik duid al mijn lessen aan met post-its
Alweer een techniek die niet alleen veel tijd vraagt, maar hoogstwaarschijnlijk moet je de post-its die je hebt geplakt toch weer verwijderen aangezien je met deze niks anders mag aanduiden dan de wet. Wat wel mag volgens de meeste reglementen, is de wet aanduiden met een post-it. Mag je van het codexreglement op je post-its schrijven, dan schrijf je best de afkorting van de wet, of, indien de wet niet wordt afgekort, de volledige wet op de post-it. Een slimme truc is om wetten te groeperen per kleur post-it. Als je bv. bij nationale wetten een groene post-it plakt, en bij internationale wetten een oranje, dan kan je deze veel simpeler onderscheiden tijdens het examen.
Niet panikeren als je niet weet waar te beginnen
Het lijkt wel of handboeken niets liever doen dan smijten met allerlei wetsbepalingen. Maar geen paniek, pak het stap per stap aan. Het is beter om alle artikels rustig te bekijken dan om tijdens de aanloop naar het examen rap alles door te nemen. Op die manier weet je waar alles staat en heb je veel minder stress. Gebruik ook de inhoudsopgave van je codex en van afzonderlijke wetten als een soort kapstok. Zo weet je dat je daar altijd op kan terugvallen wanneer je snel een bepaald onderwerp moet terugvinden. Gebruik ook zeker kruisverwijzingen (maar kijk natuurlijk na of dit mag volgens het codexreglement), zodat je bepaalde links tussen de verschillende artikels sneller ziet.
Mitch Steyfkens